Hoe Beentjes GWW pioniert in het realiseren van emissieloze bouwplaatsen

Zwaar gebrom van de machines, stinkende dampen van de dieselmotoren en dit vanaf 7 uur ’s morgens op de bouwplaats middenin de wijk: de omwonenden zitten er niet op te wachten en de lucht wordt er niet schoner van. Als voorloper in duurzaamheid op de bouwplaats staat Beentjes GWW voor ‘vriendelijk’ bouwen. Een verademing voor het milieu, de omwonenden en de opdrachtgever. De meest recente investering van Beentjes GWW is de onlangs aangeschafte mobiele elektrische graafmachine.

“Natuurlijk willen wij als familiebedrijf een betere wereld achterlaten voor onze kinderen maar er moet ook gebouwd worden. We beseften dat je écht iets kan doen al moet je dan wel een stapje harder gaan dan de rest. Vijf jaar geleden zetten wij bij Beentjes GWW de elektrische revolutie in en zo maken wij ons in razend tempo klaar voor een schonere toekomst”, aldus Frans Beentjes.

Van elektrische zaag tot elektrische rupskraan van 25 ton

Het idee om emissieloos te werken in alle facetten sudderde al een tijdje bij de vooruitstrevende bouwers en zo’n vijf jaar geleden besloten zij hun nieuwe duurzame kantoorpand te bouwen die zij drie jaar geleden betrokken, volledig energieneutraal, gasloos en circulair gebouwd. Stap twee werd ingezet tijdens een aanbesteding bij gemeente Amsterdam waar Beentjes GWW op inschreef met een volledig geëlektrificeerd plan, ze wonnen het onderhoudscontract dat vorig jaar met nog eens vier jaar werd verlengd. Samen met gemeente Amsterdam is Beentjes GWW  een  voorloper in de elektrische revolutie.

"Wij maken ons klaar voor een schonere toekomst. Je kunt namelijk écht iets doen, je moet alleen een stapje harder gaan dan de rest"

“We startten met het investeren in kleine machines: een elektrische zaag bijvoorbeeld. Later kwamen de elektrische auto’s, de elektrische shovels en de elektrische mini kranen. Onze laatste aanwinst is een elektrische mobiele graafmachine van 18 ton en de volgende staat al in bestelling. We kunnen trouwens ook niet wachten op onze elektrische rupskraan, een hele bijzondere machine”, vertelt Frans Beentjes trots.

Je hoort niks, het voelt hetzelfde

De knop moest om en ging om. Een elektrificeringsproces houdt niet op bij alleen de aanschaf van de machines. De leveranciers werden zorgvuldig geselecteerd: “Minder dan een dag draaien was geen optie dus er werd bijvoorbeeld gelet op het accupakket”, zo legt Frans uit. Er werden trainingen georganiseerd voor de medewerkers op het gebied van brandveiligheid en bijvoorbeeld hoe je veilig op kunt laden. Ook werden er presentaties gegeven: waar willen we heen als bedrijf? Alle neuzen moesten dezelfde kant op.

"Van een elektrische zaag tot een elektrische rupskraan van 25 ton. Het hele bedrijf groeit erin mee en daar zijn we trots op"

“De Beentjes wit – blauwe elektrische mobiele graafmachine ziet er precies hetzelfde uit als een ‘normale’ kraan en ook de bediening werkt het zelfde, de hydrauliek bepaalt immers wat de kraan machine doet. Het is bijzonder: je hoort niks maar het voelt hetzelfde”, aldus één van de medewerkers op de bouwplaats. Ook onder de opdrachtgevers verspreidde het nieuws van de elektrische revolutie zich als een olievlek: “Met de CO2- rapportageplicht in het vooruitzicht werken wij graag met Beentjes GWW. Wij vertrouwen volledig op hun kennis en kunde om onze bouwprojecten zo emissieloos mogelijk uit te voeren”, aldus één van de tevreden opdrachtgevers.